Objavljeno 16.11.2022

Metlice brisača

METLICE BRISAČA: VAŽNOST SIGURNE VOŽNJE

Svaki vozač koji aktivno koristi svoje vozilo mora biti barem djelomično upoznat s funkcioniranjem prijevoznog sredstva. Stalno se nameće pitanje kako pripremiti vozilo za godišnja doba koja nam pristižu. Ovog trenutka, bitno je fokusirati se na predstojeću zimu i na vrijeme reagirati s tretmanom vozila. U daljnjem tekstu stavljamo fokus na metlice brisača, a za ostale dijelove možete pratiti našu blog sekciju. 


ZAŠTO JE BITNO IMATI KVALITETNE BRISAČE U HLADNIJEM PERIODU?


Jedan od autodijelova koji se vrlo često koristi u hladnijem periodu jesu metlice brisača. Mnogi vozači zanemaruju njihovu ulogu i na njih se obraća pažnja u ekstremnim slučajevima, kada dođe do vidnog kvara ili smetnji pri izvršavanju osnovnih funkcija. 

Činjenica je da se one moraju redovno pregledati, a posebno nakon jako toplog ljeta. Bili smo svjedoci dugog i vrućeg ljetnog perioda koje se produžilo i u jesenske dane, stoga je važno obratiti pažnju na rad vaših brisača. Upravo zvuk vaših brisača može ukazivati na ispravan rad ili eventualno ukazati na moguće probleme i preventivno djelovati. 


ŠTO SVE UTJEČE NA OČUVANOST METLICA BRISAČA?


Pojedina istraživanja ukazuju da je kompletne brisače potrebno mijenjati svakih 8 mjeseci. Međutim, autodijelove poput metlica brisača, ručica brisača pod volanom, prekidač brisača sklone su reakciji kako na učestalo korištenje vozila tako i na vanjske prilike poput jake hladnoće, magle, prašine, zagađenog zraka i slično. U uvjetima padalina, metlice brisača se mogu oštetiti tako što guraju količinu padalina sa stakla. Njeno djelovanje veće je ako je u pitanju veća težina poput leda i snijega. To je razlog zašto je potrebno obratiti pažnju na njih prije nego li se dogodi veći kvar. U tom slučaju, metlice brisača kao i sami brisači onemogućavaju normalno i lako kretanje na putu. Iako naizgled djeluju kao nedovoljno egzistencijalno sredstvo u procesu vožnje, možemo se složiti da u slučaju samo prosječnih padalina, nedostatak kvalitetnih i novih metlica brisača može umanjiti bezbrižnu vožnju i za 90%. U suhim vremenskim uvjetima ne preporučuje se pokretljivost brisača bez veće potrebe. U suprotnom možete oštetiti metlice koje će zasigurno zahvatiti veliki dio prašine ili prljavštine s vanjske sredine.


KAKO PRODUŽITI NJIHOVU DUGOVJEČNOST?


Preporuke su da se u periodu pred zimu brisači detaljno pregledaju. Nepovoljniji uvjeti na putu više troše dijelove koji su im podložni. Nakon što kupite nove metlice u jesenskom periodu, preporuka je da ih čuvate kada su zime jake s puno snijega. To ćete napraviti tako što, u vremenu mirovanja, odvojite metlice od zamrznutog stakla, jer ih tako štitite od povezanog zamrzavanja i uništavanja. U ljetnom periodu metlice brisača se ubrzano oštećuju, jer svakakva nečistoća  dolazi s ceste , insekti koji se razmazuju po vjetrobranskom staklu, ptičji izmet itd.. Preporučuje se i korištenje tekućina, koje se dijele na ljetne i zimske. Tekućina za ljetne uvjete štiti od prašine, prljavštine, insekata. Dok tekućina za zimske uvjete štiti od prljavštine nakon padalina, kao i soli koja se nađe na vašim vozilima.


Zimska sezona je vrlo nepredvidiva i uvijek je prisutna mogućnost jakih padalina i mećava. To je razlog zašto je neophodno imati kvalitetne i jake brisače koji su sposobni oduprijeti se i najekstremnijim padalinama. Tako se povećava sigurnost vozača i ostalih sudionika u prometu. Ono što je velika prednost je njihova jednostavnost zamjene. Proces samog skidanja starih i umetanje novih vrlo je jednostavan i to možete napraviti samostalno u svega nekoliko minuta. 


ZAKLJUČAK


Na tržištu se izdvajaju razni brendovi koji proizvode kvalitetne metlice brisača, kao i prekidače brisača. S obzirom na naše dugogodišnje iskustvo, izdvajamo Hella i Cargo proizvode ovisno o dimenzijama koje su vam potrebne.
tagovi:

Dodaj komentar

Tvoj komentar će biti pregledan prije objave.

Traženi artikl već postoji u košarici

Da li želite da izabranu količinu dodamo na postojeću?

Tvoje liste želja