Objavljeno 22.12.2022

ZAŠTO SU ŽARULJE BITAN FAKTOR SIGURNOSTI U ZIMSKOM PERIODU?



ZAŠTO SU ŽARULJE BITAN FAKTOR SIGURNOSTI U ZIMSKOM PERIODU?



Svaki dio autoelektrike ima svoju bitnu namjenu i čini lanac povezanih funkcionalnosti kod vozila. Žarulje, naizgled djeluju kao dijelovi kojima se ne pridaje mnogo pažnje pri izboru i rekli bismo da su nedovoljno provjeravani od strane običnog vozača.

Žarulje su bitne u automobilima zato što služe za osvjetljenje puta ispred vozila te tako olakšavaju vožnju u mraku ili lošim vremenskim uvjetima. Osim toga, žarulje su važne i za sigurnost vožnje jer omogućavaju drugim sudionicima u prometu da vide vozilo te na taj način mogu izbjeći eventualne nesreće.

Postoje različite vrste žarulja koje se koriste u automobilima, a najčešće se koriste halogene žarulje. Halogene žarulje su efikasnije od starih žarulja sa živom niti jer rasvjeta traje duže i svjetlija je. Međutim, halogene žarulje se zagrijavu i mogu izazvati požar ako se ne koriste pravilno ili ako se koriste u neodgovarajućim svjetiljkama. Zato je bitno pogledati brendove koji imaju višegodišnje iskustvo u proizvodnji žarulja i ne uzimati bilo kakve.

U izboru Autoelektrike Cargo možete pogledati razne kvalitetne dobavljače koji su svoju kvalitetu dokazali godinama unazad i nastavljaju sa tim prateći trendove. 


SIGURNOST U LOŠIM VREMENSKIM UVJETIMA


Žarulje su bitne u zimskom periodu, jer su dani kraći i vremenski uvjeti često lošiji u odnosu na ljetni period. U zimskom periodu se često vozi u mraku ili u magli, a dobra vidljivost je ključna za sigurnu vožnju. Žarulje omogućuju vozaču da vidi put ispred sebe i da vidi druge sudionike u prometu, što je posebno važno u sklonosti izbjegavanju sudara ili nezgoda.

Osvjetljenje puta ispred vozila također je važno u slučaju da se vozi po snijegu i ledu, jer to omogućava vozaču da bolje vidi prepreke ili skliska mjesta na putu. Ako žarulje nisu dovoljno jake ili ako ne rade ispravno, to može dovesti do smanjene vidljivosti i povećanog rizika od nezgode.

Zbog navedenih razloga, važno je da se žarulje redovito provjeravaju i zamjenjuju kada je potrebno, posebno u zimskom periodu kada su one izložene većim opterećenjima zbog loših vremenskih uvjeta.

Na tržištu i u našoj ponudi postoji veliki broj raznih žarulja. Neke od njih su sulfidne žarulje i one su vrsta koja se koristi za osvjetljenje enterijera vozila. Obično su manje od drugih vrsta žarulja i imaju svjetlo bijele boje. Sulfidne žarulje se koriste za osvjetljenje instrumentne ploče, unutrašnjosti vrata, pretinca za odjeću i drugih dijelova unutrašnjosti vozila. Sulfidna žarulja se razlikuje od drugih vrsta žarulja po tome što su napravljene od staklenog vlakna prekrivenog sulfidnim premazom. Ta prevlaka daje žarulji bijelu boju i osigurava da svjetlo bude ravnomjerno raspoređeno. Sulfidne žarulje su obično manje i jače od halogenih žarulja i traju duže, što ih čini pogodnima za upotrebu u automobilima. Međutim, one su skuplje od halogenih žarulja i zahtijevaju poseban način instaliranja zbog njihove osjetljive prirode.

Dijelovi koje ne smijemo izostaviti u ovoj temi su katadiopteri. Katadiopteri su uređaji koji se koriste na automobilima za osvjetljenje puta ispred vozila u mraku ili u uvjetima smanjene vidljivosti. Oni su obično montirani na prednjem dijelu vozila i imaju širok snop svjetlosti koji se širi prema dolje. Katadiopteri su takođe, kao i žarulje, važni za sigurnost vožnje jer omogućavaju vozaču da vidi put ispred sebe i da vidi druge sudionike u prometu u uvjetima smanjene vidljivosti. Također važni za sigurnost pješaka i biciklista jer omogućavaju da se oni lakše vide od strane drugih sudionika u prometu. Katadiopteri se obično koriste u kombinaciji s farovima ili maglenkama, ali se mogu koristiti i samostalno u uvjetima smanjene vidljivosti. Upotreba katadioptera je obavezna u nekim zemljama u slučaju da se vozi u mraku ili u uvjetima smanjene vidljivosti.


Nešto više o ostalim dijelovima žarulja poput grla žarulje i konektora, garniture žarulja, rikverc lampe i ostalo, čitajte u našim narednim objavama.

 
tagovi:

Dodaj komentar

Tvoj komentar će biti pregledan prije objave.

Traženi artikl već postoji u košarici

Da li želite da izabranu količinu dodamo na postojeću?

Tvoje liste želja